Asezat la poalele Parângului, municipiul Petrosani poate beneficia din plin de acest lucru, mai ales în perspectiva dezvoltãrii turismului, însã poate fi tras înapoi de insuficienta finantare a proiectelor de la bugetul de stat, de instabilitatea legislativã sau chiar de lipsa unor suprafete mari de teren care sã fie puse la dispozitia investitorilor interesati. Toate aceste aspecte vor fi cuprinse în noul Plan strategic de dezvoltare socio-economicc a municipiului Petrosani pe perioada 2014-2020, aflat în dezbatere publicã.
Petrosaniul are puncte tari, dar si o multime de puncte slabe care pot frâna dezvoltarea sa viitoare, iar de aceste aspecte administratia localã trebuie sã tinã cont. La nivelul Unitãtii Administrativ-Teritoriale Municipiul Petrosani, pornind de la interpretarea situatiei existente în prezent, a fost elaboratã Analiza SWOT, în care au fost evidentiate punctele tari, punctele slabe, oportunitãtile si amenintãrile privind dezvoltarea comunitãtii. Având la bazã Analiza SWOT, Consiliul Local si Primãria Municipiului Petrosani elaboreazã Planul strategic de dezvoltare socio-economicã a municipiului Petrosani pe perioada 2014-2020, care fundamenteazã modul în care comunitatea îsi utilizeazã atât resursele existente, cât si pe cele care vor fi generate.
Turismul, blocat de subfinantare
Analiza pe domenii de activitate taie în carne vie si, pe lângã aspectele pozitive, indicã clar domeniile unde existe probleme. Astfel, desi beneficiazã de o pozitionare aproape de vis, la poalele Parângului, ceea ce conduce spre idea de dezvoltare a turismului, Petrosaniul nu dispune de suprafete mari de teren care sã fie puse la dispozitia investitorilor, zona fiind deluroasã. În plus, proiectele în turism sunt insuficient finantate. Si fondurile pentru reabilitarea termicã a locuintelor sunt blocate, în timp ce populatia este prea sãracã pentru a pu