Situatie dramatica in sistemul de invatamant din judet Anual, sute de elevi, in special din mediul rural, renunta la studii. Printre cauzele care duc la aceasta situatie sunt: mediul familial dezorganizat, veniturile mici, violenta si obligarea copiilor la diverse munci agricole.
In unele cazuri, poate fi vorba si despre o comunicare defectuoasa intre scoala, familie si comunitate, constatandu-se o insuficienta implicare a cadrelor didactice. Potrivit informatiilor oferite de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), la inceputul acestui an, si numarul elevilor din invatamantul primar care au abandonat cursurile a crescut cu 15 la suta.
"Datele indica faptul ca, in cazul nivelului liceal, procentul elevilor din mediul rural care abandoneaza scoala este semnificativ ridicat, avand o valoare de 84.4 la suta din total", se arata intr-un raport al ISJ.
Pe de alta parte, dupa publicarea rezultatelor finale de la prima repartizarea computerizata in clasa a IX-a de anul acesta, se remarca o serie de unitati scolare unde este posibil ca 25 de clase sa nu se formeze, din cauza numarului mic de elevi admisi. Acestea sunt: Liceul Tehnologic Holboca, Liceul Tehnologic Braesti, Liceul Tehnologic Hârlau sau Liceul Tehnologic Petru Rares din Târgu Frumos, unde sunt mai putin de noua elevi admisi in fiecare clasa. Mai departe, Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari (infiintat anul acesta - n.r.) mai are 158 de locuri libere la profilul Mecanica, dar si Electric, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi - 111 la profilul Constructii, instalatii si lucrari publice, Liceul Tehnologic Petru Poni - 81 la Protectia mediului si 52 la Chimie industriala, Liceul Tehnologic Mihai Busuioc de la Pascani - 60 la Industrie textila si pielarie, Colegiul Tehnic de Transporturi si Constructii - 53 la Constructii, instalatii si lucrari publice, 51 la Electronica automatiz