Zilele Maghiare din Cluj, care au început oficial azi, 19 august, deşi evenimente au avut loc şi ieri, le oferă curioşilor posibilitatea de a vedea oraşul de sus, dar şi a afla mai multe despre frumoasa biserică Sf. Mihail, locul unde a fost botezat regele Ungariei Matia Corvin şi pe care clujenii le consideră, alături de statuia lui Matia Corvin, unul dintre simbolurile oraşului lor. Vizite în turn pot fi făcute toată săptămâna.
Acum 697 de ani, pe 19 august 1316, Carol Robert de Anjou (1308-1342), regele Ungariei, a ridicat Clujul la rang de oraş. Vrând să arate importanţa de care a început să se bucure localitatea lor, oamenii au dorit să ridice o biserică demnă de noul statut al acesteia.
Şi aşa s-a născut Biserica Sf. Mihail.
Cum dimensiunile proiectate ale noii biserici depăşeau posibilitatile de atunci ale clujenilor, noul locaş de cult urma să fie construit în etape, pe parcursul a 150 de ani.
Informaţii detaliate despre construcţia bisericii nu s-au păstrat.
Astăzi, zecile de trepte de lemn, unele destul de înclinate, le-au urcat sute de turişti români şi străini. Sus au admirat priveliştea după care au fotografiat oraşul şi l-au filmat. Deşi obiectul nu este amenajat pentru turişti, aceştia se încumetă şi urcă curioşi să vadă cum arată acest oraş în care au poposit pentru câteva ore sau zile.
Din turn, înalt de 80 de metri, se văd câteva dintre simbolurile Clujului precum Cetăţuia şi strada în oglindă, singura de acest gen din Europa.
Istoria lăcaşului
Primul document care vorbeşte de această biserică este un document eliberat în ianuarie 1349 de cancelaria papală de la Avignon, adresată credincioşilor din Europa, în care se promitea iertarea păcatelor celor care fac donaţii pentru luminarea şi ornamentarea bisericilor Sf. Mihail şi Sf. Iacob din Cluj.
Faptul că sunt puse în discuţie iluminarea şi