Directia Silvica Maramures detine 12 cabane, construite intre anii 1950 si 1996. Prima edificata a fost cabana Baicu din zona Dragomiresti, insa cea mai veche constructie care este astazi in proprietatea institutiei silvice judetene, fiind introdusa in circuitul turistic, este cabana Faina din zona Viseu, datand din 3 iulie 1905, dar initial aceasta a servit ca sediu al Politiei Locale. Argumentele oficiale pentru construirea cabanelor silvice au fost, conform consemnarilor vremii, de "deservire a nevoilor administrative ale Inspectoratului Silvic Judetean", cum se numea institutia care a precedat actuala Directie Silvica. Practic, in respectivele edificii se organizau sedinte de lucru, reuniuni silvice si tot acolo erau cazati vanatorii, in special cei straini. Dar oricare alte ratiuni ar fi stat la baza deciziei institutiei silvice centrale sau judetene de a edifica la vremea respectiva aceste cabane, erau neinteresante pentru localnici, constructiile fiind la mare departare de zonele de locuit. Astazi, situatia s-a schimbat radical.
Dupa anii '90, in apropierea unor cabane silvice din Maramures si-au facut aparitia investitii private, diversi administratori de firme cumparand terenuri forestiere in apropiere si edificand moteluri si pensiuni turistice . Insa incepand din '95, cateva dintre cabanele detinute de institutia silvica judeteana au fost integrate in zone rezidentiale , fapt posibil prin retrocedarea unor zone forestiere din vecinatatea acestora catre urmasii fostilor proprietari, iar apoi prin decizii ale consiliilor locale de includere a respectivelor terenuri in planurile urbanistice cu functiunea de zona de locuit.
Peste toate aceste aspecte s-a adaugat o schimbare de functiune a cabanelor silvice, acestea ne mai fiind destinate exclusiv activitatilor silvice, ci fiind introduse in circuitul silvoturistic, fapt care a facut c