Pestele gras, precum somonul si macroul, heringul, sardinele si pastravul, consumat cel putin o data pe saptamana, poate reduce la jumatate riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit unui studiu recent publicat in Annals of the Rheumatic Diseases. De asemenea, cercetatorii spun ca si o singura portie din orice tip de peste consumata saptamanal, timp de 10 ani, poate reduce riscul aparitiei bolii cu 29%.
Autorii acestui studiu, cercetatorii de la Karolinska Institute din Stockholm, spun ca aceleasi beneficii pot fi obtinute si din consumul de peste slab - cod, calcan - , insa acesta trebuie consumat de patru ori pe saptamana. In schimb, o singura portie de peste gras consumata pe saptamana poate reduce riscul cu 52% , informeaza dailymail.co.uk
Diferenta consta in cantitatea mare de acizi grasi Omega 3 existenta in pestele gras.
La studiu au participat 32.000 de femei, nascute intre anii 1914 - 1948 . Ele au completat niste chestionare privind dieta alimentara, in 1987 si in 1997. In aceasta perioada, 205 dintre participantele la studiu au dezvoltat artrita reumatoida. Dupa ce s-au eliminat alti factori de risc - fumatul, alcoolul si varsta -, autorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au consumat peste gras saptamanal au prezentat cu 52% mai putine riscuri de a dezvolta aceasta maladie.
Artrita reumatoida este o boala cronica ce cauzeaza dureri si inflamatii la incheieturi . Acizii grasi Omega 3 pot bloca procesul de inflamare. Pestele gras contine cele mai mari concentratii de acizi grasi Omega 3, considerati esentiali, iar organismul nu ii poate obtine din alte surse decat din dieta alimentara.
Pestele gras, precum somonul si macroul, heringul, sardinele si pastravul, consumat cel putin o data pe saptamana, poate reduce la jumatate riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit unui studiu recent publi