La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se decontează, din luna iulie, facturi la jumătatea valorii din luna anterioară, scăderea consumului de medicamente fiind cuprinsă în planul de măsuri de economisire.
Cel mult 3 miliarde lei vechi mai sunt dispuşi să plătească şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă, lunar, furnizorilor de medicamente, economia la medicamente şi materiale sanitare fiind măsură cuprinsă în planul înaintat, de altfel, prin intermediul Prefecturii, şi Ministerului Sănătăţii. De voie, de nevoie, personalul medical s-a aliniat la noua politică, încă din cursul lunii iulie, când s-au evidenţiat pentru prima dată economiile.
„Medicamentele de urgenţă nu lipsesc, asta să fie foarte clar. Sunt şi medicamente care lispsesc, dar acestea nu sunt medicamente de urgenţă, nu sunt produsele fără de care viaţa pacienţilor ar fi pusă în pericol. Dacă medicii au fost obişnuiţi să prescrie toată gama de medicamente, de la cele de urgenţă, până la, să spunem, vitamine sau nu ştiu ce medicamente pretenţioase, atunci ar putea considera că e o problemă. Noi suntem însă interesaţi să nu ne lipsească medicamentele absolut necesare într-un spital de urgenţă şi mai ales să fie folosite judicios. În iulie şi august am scăzut însă consumul la jumătate, aproximativ”, a declarat managerul unităţii, Andrei Iordache.
La SJU Slatina se consumau anterior lunii iulie medicamente şi materiale sanitare de 5,5 - 6 miliarde lei vechi. Unele dintre acestea sunt „medicamente scumpe, pe care noi le foloseam în exces”, după cum spune managerul. Consumul antibioticelor de ultimă generaţie, în cantităţi impresionante, a constituit şi va constitui în continuare un punct sensibil în spital, însă motivat nu doar de costuri, a mai precizat şeful spitalului.
Şi seringile, mănuşile de unică folosinţă, feşele etc. vor fi disponibile în cantităţi mai mici, însă