Acţiunile controversate ale premierului maghiar, Viktor Orban, au atras atenţia liderilor de Bruxelles, încă de la începutul anului. Schimbările constituţionale, creşterea influenţei politice a şefului Guvernului de la Budapesta, precum şi proliferarea extremismului de dreapta, au crescut îngrijorarea UE faţă de starea democraţiei în Ungaria.
Recent, o acţiune semnificativă a Comisiei Europene a trecut aparent neobservată, în schimb a afectat puternic cabinetul premierului Orban: Bruxelles-ul a blocat finanţarea pentru 13 din cele 15 programe de dezvoltare ale Ungariei. Conform reprezentanţilor europeni, comisiile de audit au semnalat nereguli grave în administrarea şi controlul programelor operaţionale dezvoltate prin fonduri structurale UE.
Două miliarde de euro, pierduţi
Şeful cabinetului prim-ministrului, Janos Lazar, căruia i s-a încredinţat recent responsabilitatea gestionării fondurilor europene, a confirmat decizia Comisiei. Lazar a declarat că Ungaria riscă să piardă aproximativ două miliarde de euro din finanţările UE numai în acest an.
Imaginea lui Orban este foarte controversată atât la nivel european, dar şi în ţară. În timp ce susţinătorii săi îl aplaudă pentru abilitatea de a lua decizii ferme sau a critica UE şi FMI, oponenţii săi îl acuză de abuz de putere. Criticii premierului maghiar susţin că acesta îşi foloseşte influenţa în multe din marile proiecte de afaceri ale ţării sale.
Potrivit investigaţiilor jurnalistice a două publicaţii independente din Ungaria, oamenii de afaceri maghiari fac tot posibilul să îi intre în graţii premierului, care se bucură încă de un sprijin puternic în rândul electoratului. Peste 22 milioane de euro ar fi fost donaţi în 2012 de afaceriştii maghiari, unor proiecte legate de fotbal, premierul fiind un fan înfocat al sportului rege.
Din acestea, jumătate au mers, în mod bizar, către c