China a rămas şi în iunie 2013 cel mai mare creditor al guvernului american, dar s-a întâmplat ceva va avea profunde implicaţii pentru restructurarea ordinii monetare globale în viitorul apropiat.
Conform datelor publicate de Trezoreria Statelor Unite, portofoliul de obligaţiuni guvernamentale americane deţinut de China a scăzut cu 21,5 miliarde de dolari, până la 1,2758 trilioane de dolari. Pe fondul unor deficite externe tot mai mari, Japonia a vândut obligaţiuni guvernamentale americane de circa 20 de miliarde de dolari, iar expunerea sa totală s-a redus la 1,0834 trilioane de dolari.
Vânzările nete cumulate ale Chinei şi Japoniei au contribuit, aproape în totalitate, la înregistrarea unui nou record al ieşirilor investitorilor străini din expunerile faţă de obligaţiunile emise de guvernul SUA (vezi graficul 1).
Datele de la Trezoreria Statelor Unite arată că expunerile s-au redus cu 40,769 miliarde de dolari, iar expunerile faţă de toate categoriile de titluri financiare pe termen lung emise în SUA, inclusiv acţiuni sau obligaţiuni emise de companii, s-au redus cu 66,87 miliarde de dolari (n.a. recordul ieşirilor s-a înregistrat în august 2007 şi a fost de 72,88 miliarde).
"Vânzările nete ale Chinei pot fi o reacţie la o posibilă ieşire din programul de relaxare cantitativă", a declarat un economist din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale citat de Reuters. El a mai precizat că "administrarea rezervelor valutare a devenit mult mai proactivă".
Dar să fie doar "teama" autorităţilor chineze faţă de acţiunile Federal Reserve cea care a determinat vânzările de obligaţiuni guvernamentale americane?
Se pare că nu. Un articol de la începutul lunii august 2013 în publicaţia thailandeză The Nation arată că rezervele de aur ale Chinei continuă să crească într-un ritm foarte alert. "Importurile de aur ale Chinei din Hong Kong au fo