Profesorul Constantin Ţârdea, de la Facultatea de Horticultură (USAMV), cunoscut specialist în oenologie, a trecut în nefiinţă la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 81 de ani.
Profesorul, născut în comuna Vidra, s-a făcut remarcat de la începutul incursiunii sale în domeniul horticulturii, fiind şef de promoţie în facultate. Mai apoi, a absolvit şi Facultatea de Chimie de la Universitatea “Al.I. Cuza”, fiind licenţiat cu media 10. Teza de doctorat o susţine în 1966, sub îndrumarea academicianului Gherasim Constantinescu. A optat pentru cariera didactică, dar în acelaşi timp a fost director al Staţiunii Viticole Iaşi.
Profesorul universitar Ţârdea a fost laureat al Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV) pentru cunoscuta sa carte “Tratat de vinificaţie”. În total a elaborat şase cărţi de specialitate, considerate a fi de referinţă, însumând un total de 2.229 de pagini. De asemenea, în CV-ul său mai sunt trecute aproximativ 200 de lucrări ştiinţifice, şase cursuri şi caiete de lucrări practice pentru studenţi, litografiate la Institutul Agronomic, patru manuale pentru şcolile tehnice horticole, două broşuri de îndrumare tehnică în viticultură.
Constantin Ţârdea a fost membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, al Societăţii Internaţionale de Horticultură din Belgia, al Asociaţiei Inginerilor Horticultori din România şi al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. Din anul 1994 a coordonat lucrări de doctorat pentru specializarea Viticultură şi oenologie.
“A fost un om deosebit, exigent cu sine însuşi. I-a plăcut cariera universitară şi s-a ghidat după principiul «nu poţi învăţa pe alţii până nu te pregăteşti pe tine însuţi». Acesta este şi motivul pentru care a semnat atât de multe lucrări ştiinţifice. Lucra foarte mult cu studenţii şi impunea standarde ridicate. Îl caracterizau seriozitatea, profesionalismul. Îi plăcea adevărul spus