Mamele minore sunt sprijinite de familie şi comunitate, dar sunt nevoite să-şi crească singure pruncii. În comuna Văleni, autorităţile locale monitorizează cinci minore care au devenit mame.
Cazurile mamelor minore care aduc pe lume copii tind să se agraveze din cauza educaţiei deficitare. Dascălii spun că predarea noţiunilor de educaţie sexuală ar putea reduce numărul fetelor de pe băncile şcolii care devin mame. Medicii dau vina pe schimbările produse în societate. Autorităţile locale cred că totul pleacă din familie, iar familia, sau ceea ce a mai rămas din ea, odată cu plecarea la muncă în străinătate, ridică din umeri a neputinţă.
Două fete din comuna Boghicea au devenit mame, la 14, respectiv 15 ani. “Se întâmpla în urmă cu doi – trei ani. Una a devenit mamă în clasa a VII-a, cealaltă în clasa a VIII-a. Deşi fetele au fost monitorizate de Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, sprijinul pe care l-au primit din partea familiei a fost cel mai important. Mi-amintesc că una dintre ele a primit din partea familiei o casă veche, pe care aceasta o primise moştenire. Au făcut mici reparaţii la ea şi acum mama şi copilul locuiesc în ea”, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Fetele nu au mai continuat studiile după aducerea pe lume a copiilor. “Școala s-a întrerupt, pentru aceste fete, în momentul în care au devenit mame. Pentru ele mai există o posibilitate – Proiectului «A doua şansă» -, dar totul depinde de ele”, a spus primarul comunei Boghicea.
O minoră din satul Băneasa, comuna Bozieni, a intrat deja în vizorul autorităţilor locale. “Fata a terminat opt clase. Deoarece a rămas însărcinată, nu a mai continuat studiile. Părinţii, beneficiari ai Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, s-au angajat să o ajute în creşterea copilului”, a spus Elena Timofte, asistent social în cadrul Primăriei Bozieni. @N_P