In ultimele saptamani, sute de arbori din municipiu s-au uscat, dand un aspect sinistru orasului, dar nimeni nu poate spune cine e de vina si care sunt primele masuri ce trebuie luate.
Printre arborii cei mai afectati se afla molidul. In municipiul Pascani au fost plantati sute de astfel de arbori din motive greu de precizat. Unii spun ca molizii dau un aspect placut ochiului si creste destul de inalt intr-un timp relativ scurt, comparativ cu alti arbori. Din pacate nu s-au gandit ca mediul sau natural este muntele. Astfel, la ora actuala, aproape toti arborii sunt uscati. De vina pentru acest lucru sunt mai multi factori, si potrivit specialistilor, autoritatile locale nu sunt constiente si nu intervin inainte ca si alti arbori sa se usuce.
„Molizii din municipiul Pascani sunt din afara arealului natural. Mediul lor natural se afla la o inaltime de 700 - 800 de metri, in zona muntoasa, unde pamantul si clima difera de cea pe care o avem noi. Inca de pe timpul lui Ceausescu s-a luat o decizie, proasta dupa parerea mea, de a se planta si de a se extinde rasinoasele in afara mediului natural. Motivul a fost unul economic, pentru a se asigura materie prima pentru hartie. La vremea respectiva se dorea sa se dezvolte productia de hartie si cea de lemn, iar pentru acest lucru trebuiau sa existe tot mai multi arbori. Astfel ca s-a luat decizia de a scoate diferite specii din domeniul natural pentru a fi plantate in alte medii. Specialistii calculasera ca perioada de viata a molidului in afara mediului natural de circa 40 ani, fata de 80, cat este normal. A fost ales molidul, deoarece crestea cel mai repede, comparativ cu alti arbori. Ar mai putea exista varianta ca molizii se usuca deoarece au atins acea etapa de 40 ani”, ne-a explicat specialistul sef al Ocolului Silvic Pascani, Ionel Pintilie.
Carii, principalii vinovati de moartea molidul