Proprietăţile terapeutice ale aloei vera sunt multiple şi considerate de-a dreptul miraculoase. Însă pe piaţă există şi o serie de băuturi răcoritoare cu aloe care nu aduc beneficii organismului.
Ne putem obloji rănile cu frunze de aloe, iar cu sucul plantei putem trata o serie de boli, însă, potrivit nutriţionistei Marie Vrânceanu (www.marievranceanu.blogspot.com), nu este indicat să bem frecvent băuturi răcoritoare ce conţin pulpa sau sucul acestei plante.
Pericol de diaree şi crampe
„Persoanele care beau frecvent sucuri cu aloe se confruntă cu episoade diareice şi crampe abdominale puternice. Un studiu, realizat pe o perioadă de doi ani în cadrul National Toxicology Program, a demonstrat că latexul consumat pe cale orală - extractul de frunze verzi - era asociat cu activitatea carcinogenă la şoarecii masculi şi femele, producând tumori ale intestinului gros. Cercetătorii au subliniat totuşi că, foarte rar, reacţiile obţinute pe animale sunt valabile şi la om. Cu toate acestea, ei le recomandă atenţie oamenilor care folosesc extractele de aloe şi susţin că este nevoie de alte studii, mai ample, pentru a determina care sunt riscurile pentru om”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu.
Laudele, o strategie de marketing
„În principiu, laudele aduse acestor băuturi sunt manevre de marketing. Aloe vera, panaceu, substanţă la modă. Prin urmare, o găsim peste tot, în tot felul de preparate nonalimentare şi alimentare. Aşa că nu putea lipsi din sucurile de larg consum, majoritatea aduse tocmai din Coreea, cu etichete pe care scrie «original», «natural» etc. În copilăria mea beam nectar de caise, made in Romania”, afirmă nutriţionista.
Abundenţă de... chimicale
„Pe lângă conţinut, sucurile cu aloe au şi un preţ pe măsura distanţei pe care o parcurg de la producător până la raftul magazi