În trimestrul al doilea piaţa s-a aflat în creştere, datorită succesului înregistrat de telefoanele inteligente
Segmentul telecom a adus aproape 100 de milioane de euro, din totalul de 350 al pieţei
Succesul telefoanelor inteligente de la nivel global este valabil şi în România şi, în ciuda aşteptărilor de încetinire a ritmului de creştere, vânzările de smartphone-uri sunt atât de importante încât au readus piaţa de bunuri de folosinţă îndelungată la nivelul din 2011.
Potrivit raportului TEMAX realizat de compania GfK România, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a urmat tendinţa din primul trimestru, arătând o creştere de 4,7% în T2 2013 faţă de acelaşi trimestru al lui 2012.
Cel mai mare sector din trimestrul al doilea 2013 a fost cel de telecom, cu o valoare totală de 99 milioane de euro, fiind totodată sectorul care a generat cea mai mare creştere de valoare, de 17% faţă de T2 2012. "Al doilea trimestru al lui 2013 a adus o creştere pentru sectorul de telecom, de 17% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior, valoarea nesubvenţionată totală fiind estimată la 99 milioane euro. Segmentul smartphone a fost principalul motor de creştere, în timp ce telefoanele mobile continuă să scadă", se arată în raportul GfK TEMAX.
Primele şase luni ale anului au adus o creştere de 4,3% faţă de prima jumătate a lui 2012, ajungând la o valoare de 699 milioane de euro.
Electrocasnicele mari revin pe creştere
După mai multe trimestre consecutive de scădere, în cel de-al doilea trimestru al lui 2013, piaţa electrocasnicelor mari a arătat o creştere de aproape 5% faţă de T2 2012, ajungând la o valoare de 73 milioane de euro. Principalii factori de creştere de pe această piaţă rămân electrocasnicele incorporabile precum cuptoarele şi plitele, dar şi maşinile de spălat vase, hotele şi congelatoarele, seg