Dieta dezechilibrată şi un stil de viaţă haotic constituie principalii factori ce favorizează apariţia bolilor cardiovasculare. Vestea bună este că nivelul colesterolului poate fi menţinut în limite normale dacă respectăm câteva reguli simple.
Primul pas în menţinerea sănătăţii îl constituie combaterea sedentarismului. Cine face periodic mişcare şi are o dietă echilibrată îşi va reduce considerabil riscul de a se îmbolnăvi. „Un meniu echilibrat ar trebui să conţină 55% glucide, 15% proteine şi 30% grăsimi”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Restricţie la dulciuri şi carne grasă
„Există grăsimi bune (nesaturate) şi grăsimi rele (saturate). Acestea din urmă sunt periculoase pentru sănătate şi cresc valorile colesterolului rău. De aceea, trebuie să reduceţi considerabil consumul de unt, smântână, lactate grase, frişcă, dulciuri rafinate, carne grasă de vită şi carne de porc”, susţine dr. Laurenţiu Luca.
Liber la uleiuri vegetale, fructe şi legume
„Toate grăsimile care dăunează sănătăţii trebuie înlocuite în meniu cu alimente sănătoase, benefice pentru organism. Grăsimile saturate trebuie înlocuite cu cele nesaturate. Ideal este să consumaţi uleiuri vegetale, de măsline, de in şi rapiţă, iar anumite preparate, cum ar fi maioneza, să le pregătiţi tot cu ele. Nu este rea nici margarina de nouă generaţie, bogată în grăsimi esenţiale Omega 3 şi Omega 6. De asemenea, legumele, fructele, cerealele, lactatele slabe, carnea de peşte şi lichidele pot fi consumate fără restricţii”, recomandă dr. Luca.
Control obligatoriu la şase luni
În lupta împotriva colesterolului este important să repetăm analizele de sânge de două ori pe an fiindcă nivelul crescut al acestuia nu prezintă simptome şi doar prin analize medicale putem afla cât suntem de predispuşi la dezvoltarea unor afe