Protestul bolnavilor de dializă a dat rezultate. Conducerea clinicii care are în subordine centrul de dializă din Dej a hotărât să nu închidă unitatea. Asta după ce doi pacienţi dependenţi de dializă au intrat în greva foamei de săptămâna trecută şi până astăzi, când directorul clinicii a venit să stea de vorbă cu ei.
Bolnavii care au recurs la măsura extremă de protest spun că starea lor de sănătate a avut de suferit în aceste zile. Sunt mulţumiţi însă că nu vor trebui să meargă peste o sută de kilometri, până la Cluj, pentru a beneficia de dializă.
"Începând de astăzi voi înceta protestul", spune unul dintre protestatari, Vasile Bunea. "Nu am mai mâncat de miercuri, a fost destul de riscant şi e destul de proastă starea mea de sănătate, dar azi am fost vizaminizat şi sperăm că lucrurile se vor îndrepta".
Directorul clinicii medicale spune că centrul din Dej are prea puţini pacienţi, aşa că situaţia financiară este una delicată. Pentru ca unitatea să funcţioneze ar fi nevoie de minim 55 de pacienţi, nu 39, câţi sunt acum, spune directorul general al clinicii.
"Problema este legată de un nr redus de pacienţi şi orice centru care are număr mic de pacienţi, are venituri mici", explică directorul clinicii, Alexandru Ciolan. "În momentul în care în fiecare an am adus 240 de mii de euro în plus faţă de ce vin de la CNAS, e destul de dificil să ţii corabia plutind, dar facem acest efort în continuare".
La discuţie au participat şi bolnavii care fac dializă la centrul din Dej. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video
Potrivit conducerii clinicii de dializă, în următoarea perioadă se va încerca aducerea unor pacienţi dependenţi de dializă din zona Gherla - Dej, care acum îşi fac procedurile în clinici din Cluj-Napoca.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Lorant Ersek