Dacă conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș va fi de acord, medicii de familie vor plăti mai puțin pentru transportul și distrugerea deșeurilor cu risc biologic, precum și să nu fie nevoiți să facă raportări către Protecția Mediului.
Mai puține raportări
Conducerea Asociației Medicilor de Familie Mureș a solicitat DSP Mureș acordul pentru încheierea unui protocol prin care medicii de familie să fie degrevați de unele sarcini privind managementul deșeurilor cu risc biologic de la nivelul cabinetului de medicină primară. ”Conform legii fiecare persoană care generează activitate medicală cu deșeuri cu risc biologic este responsabilă de ea, inclusiv distrugerea. Iar distrugerea acestor deșeuri, ce cantitate și metoda lor ar trebui să se raporteze atât către DSP cât și către Protecția Mediului. Până acum nu le-a raportat nimeni, nici către Protecția Mediului nici către DSP, deși legea exista din ianuarie și, noi nu vrem să se producă niște efecte neplăcute, din nou, pentru medicul de familie și vrem să completăm cadrul juridic încheind un protocol”, a afirmat dr. Remus Șipoș, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș.
”Există firme care asigură doar transportul, nu și distrugerea. Iar noi vrem ca prin acest contract să asigurăm și distrugerea, și firma cu care semnăm să și raporteze cantitatea deșeurilor distruse către cele două organisme și defalcat pentru cabinetele cu care sunt în contract. Să scăpăm de aceste raportări”, a explicat dr. Șipoș, subliniind încă o dată că aceste raportări nu trebuie făcute de către cabinetul care generează deșeurile cu risc biologic.
Economie pentru cabinete
Un alt aspect ar fi economia care s-ar genera la nivelul cabinetelor de medicina de familie, respectiv într-un dispensar unde lucrează mai mulți medici de familie să existe un singur contract pentru toate cabinetele, can