Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunţă că a fost depăşită graniţa celor 4 miliarde de euro, suma reprezentând valoarea fondurilor solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României. Saltul faţă de activitate de pe vremea PDL este enorm, dar nu se pomeneşte nimic despre corecţiile şi dezangajările de aproximativ 800 milioane de euro ce trebuie suportate tot de către statul român. Ministrul Eugen Teodorovici rămâne optimist şi îşi menţine prognozele ridicate.
Valoarea fondurilor structurale şi de coeziune solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României a ajuns la peste 4,1 miliarde de euro, la data de 9 august 2013, informează MFE. „În consecinţă, rata de absorbţie curentă a fondurilor europene depăşeşte nivelul de 21%. În perioada 1 mai 2012 - 9 august 2013, România a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, în timp ce în perioada 1 ianuarie 2007 - 30 aprilie 2012 documentele transmise Comisiei au acoperit finanţări în valoare de numai 1,63 miliarde de euro”, se arată în comunicatul citat.
Estimări optimiste
„În acest an, Comisia Europeană a rambursat României peste 1,47 miliarde de euro. Din această sumă, fonduri în valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost încasate de România datorită reluării plăţilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Estimăm că în toamna acestui an Comisia va decide reluarea plăţilor către România şi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, singurul program care a mai rămas pre-suspendat”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precizează comunicatul.
Potrivit documentului, prin Programul Operaţional Regional au fost rambursate României fonduri de peste 756 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurs