Statul nu pune în aplicare mecanismele de protecţie pentru cetățenii care au curajul să comunice fapte de corupţie.
În plină ofensivă împotriva corupţiei, deocamdată una mai curând declarată decât rezultativă, autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să semnaleze abuzurile, mituirea şi risipa de bani publici. Puţinii care dau curs acestui îndemn, în speranța să contribuie la depistarea funcţionarilor care încalcă legea, foarte frecvent ajung să regrete că au semnalat încălcări ale legii, chiar dacă, sub aspect formal, sunt protejaţi de acte normative vizând asemenea situaţii. La modul practic însă statul nu pune în aplicare mecanismele de protecţie pentru cetățenii care au curajul să comunice fapte de corupţie.
Un exemplu notoriu este cazul medicului Nicolae Curcă, chirurg la Spitalul Municipal de Copii „Vasile Ignatenco”, unul dintre doctorii care a făcut public cazul despre „bormaşinele” şi ustensilele din construcţie cu care medicii sunt nevoiţi să opereze copilaşii nimeriţi în accidente. După ce a sesizat autorităţilor mai multe abuzuri de care s-ar face vinovată administraţia spitalului, asupra sa au început presiunile. Au urmat tot felul de sancţiuni pe care doctorul a fost nevoit să le conteste în instanţa de judecată, în toate cazurile obţinând câștig de cauză, însă situaţia la instituţia sa nu s-a îmbunătăţit. Cei mai mulţi dintre angajaţi se tem acum să mai deschidă gura, de frică să nu fie concediaţi, spune medicul Nicolae Curcă:
Nicolae Curcă x Nicolae Curcă „Zece procese am câştigat, acum încă două sunt pe rol. A băgat frica în toţi, oamenii se tem să vorbească, că sunt concediaţi sau trimişi la pensie. Mulţi medici sunt pensionari şi ei se tem să deschidă gura ca să nu fie trimişi la pensie. Iată medicii care au scris petiţii la Procuratura Anticorupţie şi la Centrul Anticorupţie acum aşteaptă că o să le pună beţe în roa