Edward Snowden, fost agent NSA, a dezvăluit cum americani spionează oameni prin intermediul Internetului. Cele mai noi victime în acest scandal sunt câteva servicii de email care ofereau o securitate mai mare. Acestea au decis să-şi închidă afacerea, când americanii le-au cerut informaţii. Unul dintre directori explică decizia şi de ce e greu să securizezi emailul.
Lavabit a fost primul serviciu care a decis să închidă totul şi să nu ofere NSA nicio informaţie cu privire la Snowden şi locul în care acesta s-ar afla sau cu cine a vorbit prin serviciul său de email. A urmat Silent Circle şi Kim Dotcom care a spus că serviciul Mega va oferi cel mai sigur email. Mai nou, Louis Kowolowski scrie într-un articol pe blog cât de greu e să ai un serviciu de nepătruns de către cei care vor informaţii.
„Zilele în care doi oameni puteau avea o conversaţie privată prin email, dacă au existat vreodată, au apus demult“, susţine directorul închisului serviciu Silent Circle. El spune că un serviciu găzduit „acasă“ este mai sigur decât unul pe web, dar chiar şi aşa mai sunt informaţii care nu pot fi protejată. Este posibil, deşi dificil, să securizezi conţinutul mesajului, dar nu şi metadatele, notează The Verge.
Actualele protocoale de mesagerie nu permit criptarea metadatelor, iar acestea ţin evidenţa expeditorilor, destinatarilor, orelor la care au fost trimise mesajele şi, în unele cazuri, a locurilor din care au fost trimise. În SUA, printr-un ordin denumit „National Security Letter“, autorităţile pot cere furnizorilor de Internet acces la metadate.
„Informaţiile despre cine cu cine comunică şi cât de des pot fi la fel de periculoase precum conţinutul mesajelor. De exemplu, în cazul unui activist pentru libertate care se regăseşte într-o ţară cu regim autoritar şi care încearcă să informeze lumea despre ce se întâmplă acolo“, mai spune Kowolowski.
Tot