Autorităţile americane au deschis o anchetă porivind angajarea de către banca J.P. Morgan a unor „prinţi roşii”, fii ai puternicilor lideri chinezi, cu scopul de a folosi relaţiile lor în înaltele sfere de la Beijing pentru dezvoltarea afacerilor în China, arată New York Times.
Băncile de investiţii sunt cunoscute pentru angajarea copiilor unor responsabili şi deci conectaţi politic. Relaţiile strânse cu înalţi responsabili guvernamentali reprezintă un chilipir pentru toate filialele bancare pretutindeni în lume dar procedura este mult mai benefică în China, unde relaţiile şi legăturile personale joacă un rol esenţial în deciziile de afaceri. De exemplu, procesul de aprobare a unei emisii de acţiuni în China este un domeniu criticat în interiorul şi în exteriorul ţării pentru opacitate şi înclinaţia spre prietenii.
Pentru JP Morgan, ancheta privind metodele din China intervine într-un moment în care banca este pusă sub lupă ca urmare a scandalului „Balenei londoneze”, legat de pierderea a 6 miliarde dolari. Procurorii federali au declanşat urmărirea penală împotriva a doi traderi ai JP Morgan – Javier Martin-Artajo şi Julien Grout – acuzaţi că au subestimat deliberat pierderile băncii.
Pentru situaţia JP Morgan în China, New York Times citează un document secret al guvernului american, mai precis o anchetă civilă a unităţii anticorupţie a Comisiei pentru securitate şi schimb. Concret, JP Morgan l-a angajat pe Tang Xiaoning, fiul lui Tang Shuangning, fost angajat al Oficiului chinez pentru reglementare bancară. Tang Xiaoning este în prezent preşedintele China Everbright Group, un conglomerat financiar controlat de stat. După ce fiul s-a alăturat JP Morgan, banca a obţinut mai multe misiuni importante ale grupului chinez, în special consilierea unei filiale a societăţii asupra unei emisii de acţiuni. Biroul JP Morgan din Hong Kong a angajat-o pe Zha