Tuturor ne place să mâncăm ceva dulce. Ideal ar fi dacă nu am exagera cu acest dulce. Pofta de dulce este ceva cu care mulţi sunt obişnuiţi, iar cauzele sunt diverse: fie deficitul de nutrienţi din alimente (crom, magneziu, zinc), săritul peste mese, mâncatul haotic şi obiceiul de a consuma în fiecare zi alimente şi băuturi dulci.
La toate acestea se adaugă şi nevoi emoţionale care ne împing conştient sau nu spre dulciuri: senzaţia de confort, de siguranţă, de recompense, de consolare, de iubire..., momentele de răsfăţ din partea părinţilor sau a bunicilor, toate acestea s-au intiparit in subconştient şi ies din când în când la suprafaţă.
Evident, ce e mult strică. Dacă obişnuieşti să consumi foarte multe dulciuri zilnic, ar fi bine să încerci să scapi de "dependenţă".
Specialiştii au alcătuit o listă cu efectele negative ale consumului de dulce:
- slăbeşte sistemul imunitar
- tulbură relaţia dintre mineralele din organism
- scade performanţele copiilor la şcoală (hiperactivitate, probleme de concentrare)
- poate produce o creştere semnificativă a trigliceridelor
- slăbeşte elasticitatea şi funcţionarea ţesuturilor şi reduce densitatea lipoproteinelor
- duce la deficit de crom şi de cupru şi interferează cu absorbţia de calciu şi magneziu.
- creşte nivelul neurotransmitatorilor: dopamină, serotonină, norepinefrină
- acidifică tractul digestiv
- este una din cauzele principale ale bolilor gingiilor şi căderii dinţilor
- contribuie la apariţia obezităţii si a diabetului
- contribuie la apariţia osteoporozei
- poate inhiba hormonul de creştere
- este una din cauzele alergiilor alimentare
- acneea dispare odată cu dispariţia zaharului din alimentaţie
- inhibă abilitatea de a funcţiona a enzimelor
- duce la creşterea în volum a ficatului, deoarece predispune celulele la div