În urmă cu doar trei ani, un sondaj realizat de CSOP în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) arăta că 61% dintre români cred că regimul comunist a fost „o idee bună”.
Astfel, întrebaţi ce pot spune despre comunism, doar 27% au spus că este o idee greşita, 12% au preferat să nu răspundă, 47% au răspuns că a fost o idee bună, dar prost aplicată şi 14% că a fost o idee bună şi că a fost bine aplicată.
Românii tânjesc după un serviciu asigurat (10%), siguranţa zilei de mâine (8%), un trai decent (8%), egalitate socială (5%) şi un sistem bun (4%). Aspectele negative ale comunismului au fost, în viziunea intervievaţilor, lipsa de libertate (9%), dictatura (7%), sistem greşit (5%), teroare şi crime (2%) şi sărăcie (2%).
61% dintre români mi se pare un procent imens. Câţi dintre germani au regretat Germania nazistă la 20 de ani de la terminarea războiului? În absenţa unei analize judiciare şi a unei condamnări penale, tot ce ne rămâne este demersul personal şi cel artistic pentru a ne judeca trecutul.
Aceasta este tema cărţii lui Dan Lungu, „Sunt o babă comunistă”. Într-o evoluţie lentă, Emilia Apostoae îşi recuperează emoţional trecutul comunist, preferându-l prezentului postdecembrist, doar pentru a fi confruntată în final cu realitatea dură a acestui trecut. Starea de introspecţie a cărţii se apropie de romanul Gabrielei Adameşteanu "Dimineata pierduta", dar pe dos : în romanul Gabrielei Adameşteanu, eroina pendula între interbelicul distrus de comunişti şi realitatea comunistă opresivă, iar aici, Emilia pendulează între comunismul dispărut şi prezentul agresiv, capitalist, greu de acceptat.
Cartea lui Dan Lungu, „Sunt o babă comunistă” a fost şi rămâne un best-seller. Publicul cititor a fost cucerit de întoarcerile în trecut ale Emiliei care construiau, pas cu pas, o poveste