Voluntarii Turului Dunării pe bicicletă continuă şi în această săptămână să ne împărtăşească experienţele lor, cu ocazia explorării şi investigării cursului Dunării, în cadrul Campaniei “Adevarul” – “125 de locuri pentru care iubim România”. Astăzi continuăm cu partea de sud, în Oltenia.
Nu pe tot parcursul Turului Dunării am stat în pensiuni sau hoteluri, de câteva ori a trebuit să întindem corturile în campinguri sau să apelăm la diverse cunoştinţe. Într-una din zile, un prieten de pe Facebook, care a aflat că suntem în căutarea unui loc de cazare în Corabia, ne-a recomandat locuinţa bunicului său, Iancu Popa, unde am fost foarte bine primiţi.
Corabia a reprezentat o surpriză deosebită, am descoperit un oraş foarte plăcut, cu case impunătoare, străzi bine umbrite de tei şi castani, un parc central bine întreţinut şi multă forfotă de dimineaţă prin centru.
Am vizitat atelierul de olărit din Corabia unde doamna Iulica Pirlea ne-a explicat cât de însemnată este ceramica de Vădastra.
La Sucidava (sat Celei, lângă Corabia) am avut parte de o experienţă extraordinară, fiind una dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din localităţile dunărene, construită de Aurelian la 257-275 d.Hr. Aici m avut norocul să-l întâlnim pe Dumitru Şapcă, administratorul sitului, descendent al familiei Şapcă, la 6 generaţii distanţă de Preotul Radu Popa şapcă, revoluţionar la 1848. Dl Şapcă ne-a arătat Fântâna Secretă, unică prin faptul că parcurge 25 de metri în subteran printr-un tunel, alimentând pe vremuri cetăţenii dintr-un izvor ascuns aflat în afara zidurilor.
Ajunşi în Satul Orlea am întâlnit oameni gospodari, care ne-au arătat suprafaţa uriaşă de grădină de zarzavaturi de care au grijă - totul era cultivat. Am vrut să cumpărăm 1 kilogram de roşii şi, în schimb, am plecat cu 3 kilograme şi 1 kilogram de brânză cu care ne-am îndestul