Un documentar despre ciudatele fenomene petrecute în Pădurea Hoia-Baciu din apropiere de Cluj-Napoca a fost vizionat până acum de peste 400.000 de ori pe youtube. Ciudăţeniile nu au rămas fără ecou peste hotare, iar o revistă americană a inclus, anul trecut, zona cu pricina într-un top al celor mai înfricoşătoare păduri din lume.
Primul eveniment major a fost semnalat în data de 18 august 1968, când pe cer, deasupra Pădurii Baciu, a apărut un OZN. Imaginile cu straniul obiect, precum şi o serie de rapoarte au fost prezentate institutelor de cercetare din Europa şi SUA. Nimeni nu a reuşit însă să dea o explicaţie cu privire la producerea fenomenului.
Un an mai târziu, biologul Sift a surprins un alt obiect asemănător survolând zona. A doua zi, în pădure, a descoperit o urmă circulară cu un diametru de aproape 5 metri, unde iarba se uscase. „De altfel, acea urmă a fost vizibilă mulţi ani, până prin 2009", spune prof. univ. dr. Adrian Pătruţ, preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie.
Biologul Sift a fost cel care a observat, la începutul anilor 50, pentru prima dată ciudăţeniile care se petreceau în pădure. El a surprins mai multe forme ciudate, cu aspect nebulos, pe care le-a şi fotografiat. Acest fapt a atras atenţia cercetătorilor români şi străini în anii 70.
„Materia de studiu“ - formele ciudate surprinse, aero şi bioforme, obiecte zburătoare neidentificate (OZN-uri), unele vizibile cu ochiul liber, altele surprinse cu aparate foto sau video.
Copaci care „plâng“
Alexandru Pătruţ rememorează un alt episod ciudat, pe care l-a surprins, de Paşti, în anul 2000: „Am mers la pădure cu un cercetător. În zonă, vegetaţia era uscată. Tocmai de aceea am rămas surprinşi de faptul că din partea superioară a copacilor curgea abundent un soi de sevă. A doua zi, totul era din nou uscat".
Pătruţ mai spune că zona a devenit cunoscut