Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a obţinut finanţarea a peste 20 de lucrări în valoare 303 de milioane de euro, prin linia de finanţare europeană, deschisă la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, pe Axa 5 POS MEDIU, se arată într-un comunicat de presă.
De asemenea, ANAR a mai realizat încă cinci aplicaţii de finanţare acceptate, dar nefinanţate până în prezent din lipsă de fonduri.
Valoarea financiară a Axei 5 POS MEDIU a fost de 315 milioane de euro, ANAR reuşind în acest moment să contracteze proiecte în valoare de peste 90% din fondurile europene alocate. În plus, economiile realizate în urma procedurilor de adjudecare a contractelor de servicii şi lucrări au permis acceptarea unui alt proiect major-Watman, în valoare de 70 milioane de euro.
"Putem afirma că, până la sfârşitul anului 2013, vom atrage toată suma alocată Axei 5 POS MEDIU. Mai mult, am propus suplimentarea sumei alocate pentru a putea finanţa şi alte lucrări din lista de investiţii ale ANAR, lucrări care au un grad de realizare de peste 80% şi pentru care nu au fost alocaţi bani de labugetul de stat", a declarat Vasile Pintilie, director general al Administraţiei Naţionale "Apele Române".
Astfel, dintre proiectele majore pentru care a fost aprobată finanţarea şi a căror implementare a început deja, ANAR menţionează:
- în valoare de 70 de milioane de euro, în bazinul Prut-Bârlad: "Lucrări pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinul Prut-Bârlad"
în valoare de 170 de milioane de euro, în bazinul Dobrogea-Litoral, "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc la Marea Neagră, partea I" (zonele Constanţa şi Eforie Nord). În perioada 2014-2020, este pregătită spre finanţare a doua parte a acestui proiect, constând în reabilitarea zonelor litorale: Mamaia Centru şi Nord, Agigea, Eforie Centru şi Sud, Costineşti Sud, Manga