În urma unei acțiuni de control efectuate de comisarii Gărzii Financiare Gorj, în colaborare cu ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Gorj, a fost identificată o fabrică de pâine care, pentru a acoperi producția și vânzarea de produse de panificație fără documente legale, folosea sistemul informatic pentru întocmirea fictivă a unor facturi pentru cantități și valori mari de pâine.
Aceste facturi nu erau înregistrate în evidența contabilă si aveau aceleași numere și date cu alte facturi emise pentru cantități și valori mult mai mici, care erau înregistrate în evidență. Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat că agentul economic respectiv a emis în mod fictiv, în perioada februarie – iulie, un număr de 76 de facturi fiscale pentru cantitatea de 22.629 bucăți produse de panificație, pe care le-a produs și comercializat fără documente legale și fără a înregistra în evidența contabilă veniturile obținute în valoare de 22.557 lei. Față de constatările efectuate, a fost întocmit act de sesizare penală înaintat organelor de cercetare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de 7.277 lei.
Peste un milion de pâini, vândute fără acte
De la începutul anului și până în prezent, ca urmare a controalelor efectuate, Garda Financiară Gorj a identificat producerea și comercializarea ilicită a peste 1.050.000 bucăți produse de panificație, pentru care a înaintat organelor de cercetare 24 de sesizări penale pentru prejudicii însumând peste 350.000 lei. Având în vedere aceste constatări, decizia Guvernului României de a reduce taxa pe valoarea adăugată la produsele de panificație este în măsură să reducă fenomenul de evaziune fiscală în acest domeniu considerat cu risc fiscal ridicat. În aceeași perioadă, la producătorii și comercianții de pâine, Garda Financiară Gorj a aplicat 50 amenzi contravenționale