Igor Boţan: Ucraina poate să devină o putere economică semnificativă în centrul Europei. Tocmai de acest lucru se teme Federaţia Rusă.
Un oficial guvernamental ucrainean a spus că țara sa a redus anul acesta importurile de gaz rusesc cu 30% și are de gând să le reducă în continuare. Declarația vine pe fondul noilor tensiuni comerciale dintre Ucraina și Rusia, care ar vrea ca Kievul să se alăture Uniunii sale vamale, în loc să încheie acord de liber schimb cu europenii. Despre așa-numitul „război comercial” ruso-ucrainean și posibilele lui implicații pentru Moldova au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.
Vasile Botnaru: În preajma frontierei Republicii Moldova se produce un „război” din care avem ceva de învăţat, mă refer la războiul ruso-ucrainean. De unde s-a pornit el şi ce justificări birocratice, economice are, în afară de cele politice, evidente pentru toată lumea?
Igor Boţan: Războiul vamal ruso-ucrainean, fără îndoială, este preconizat înaintea Summit-ului de la Vilnius, unde Ucraina trebuie să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi cel mai important trebuie să intre în zona de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Vasile Botnaru: Adică este un avertisment?
Igor Boţan x Igor Boţan Igor Boţan: Mai mult decât atât, consilierul prezidenţial din Federaţia Rusă, Serghei Glazev, spune cu text deschis, chiar contrazicându-l pe preşedintele Putin, că dacă Ucraina semnează acest acord de liber schimb, atunci acest lucru, în mod iminent, va aduce la ridicarea unor bariere vamale din partea Federaţiei Ruse. Există un şir de explicaţii de ce Federaţia Rusă tocmai acum a venit cu acest pressing asupra Ucrainei. Este vorba despre strategia Federaţiei Ruse de a deveni un pol într-o lume multipolară, aşa cum şi-o doreşte Vladimir Putin, iar fără Ucrain