Romanii detin locuinte in cel mai mare procent din Uniunea Europeana - un nivel de 96,6% din intreaga populatie are o locuinta in proprietate personala, arata statisticile Eurostat.
Urmatoarele doua pozitii sunt detinute de Lituania, cu 92,3% si Croatia - 92,1%, in vreme ce la extrema cealalta se afla Elvetia cu 43,8%, informeaza balkaneu.com. Pozitiile intermediare sunt ocupate de Germania (53,4 %), Austria (57,5 %), Italia (72,9 %), Marea Britanie (67,9 %) si Spania (82,7 %).
In total, rata proprietarilor de locuinte in UE este de 70,9% din populatie.
Trebuie arata si ca Spania a construit aproximativ 800.000 de locuinte anual intre 2005 si 2007, mult mai mult decat Germania, Franta si Italia impreuna, ceea ce a condus, in cele din urma, la o oferta mai mare decat cererea. Ritmul accelerat de constructie a condus la o bula a imobiliarelor ale carei efecte inca nu s-au incheiat.
Spania are cum 700.000 de locuinte goale si rata celor ce detin o locuinta in proprietate scade, de la 92% in 2000 la 82,7% in prezent.
In ceea ce priveste Germania, rata scazuta a celor ce detin o locuinta are motive istorice, intrucat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial multe familii si-au pierdut casele. In mentalitatea comuna a germanilor, locuinta nu este asociat cu ceva valoros. In plus, chiriile sunt convenabile si oferta etse generoasa.
Situatia este diferita in Romania si alte tari din Balcani unde regimurile comuniste s-au asigurat ca toate familiile primeau un apartament de la stat si s-a dezvoltat un inalt simt al proprietatii, ce a continuat si dupa caderea comunismului. In Romania, piata imobiliara a crescut exagerat pana la criza din 2008, si sistemul de inchiriere este plin de probleme, chiriasii fiind deseori la mana proprietarilor.
Sursa: ziare.com
Cuvinte cheie:proprietari, case,