Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a depus vineri, la Agenția Națională de Cercetare Ştiinţifică, un proiect intitulat “Centru de cercetate şi instruire pentru ştiinţa şi siguranţa alimentului”. Este un proiect în valoare de 4,9 milioane de euro și presupune realizarea unei clădiri cu laboratoare de specialitate și săli de instruire, precum și dotarea laboratoarelor cu mobilier specific și aparatură de înaltă performanță. Clădirea centrului va avea o suprafață construită de circa 2.500 mp și va găzdui șapte laboratoare de specialitate, două amfiteatre, o sală de conferință și două săli de seminar.
Dacă va fi acceptat proiectul, centrul urmează să fie construit pe strada Universităţii, nr. 1, unde USV a dobândit cu această destinaţie, încă din 2007, printr-o Hotărâre de Guvern, un teren de 1.860 mp de la Staţiunea de Cercetări Agricole Suceava.
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, directorul proiectului, a menţionat: „Pentru depunerea documentaţiei proiectului s-a efect un studiu arhitectonic şi un studiu de fezabilitate, cel din urmă fiind achitat de SC Rompak SRL Paşcani, cu care colaborăm de peste 14 ani în activitatea de cercetare şi instruire şi de al cărui sprijin constant ne-am bucurat de-a lungul anilor”.
Pe lângă laboratoarele de specialitate precum: Laborator de cercetare pentru dezvoltare de analitică instrumentală și de biosenzori, Laborator de cercetare pentru falsuri alimentare, Laborator de cercetare în domeniul analiticii apelor minerale, Laborator de cercetări microbiologice, Laborator pentru cercetări reologice, de textură a alimentelor și pentru încercări fizico-mecanice a ambalajelor, Laborator de cercetare a solului și materii prime alimentare, în centrul de cercetare va funcționa și un Laborator transfrontalier pentru studiul şi monitorizarea impactului de mediu, al produ