Pieţele sunt pline de legume şi fructe tratate cu pesticide şi hormoni de coacere, indiferent dacă sunt locale sau de import. 90% din ce se vinde în piaţă e tratat cu pesticide şi provine din hibrizi modificaţi genetic în laboratoarele din Occident. Soiurile locale au dispărut, aşa că roşiile, castraveţii şi ardeii au toţi aceeaşi dimensiune, aceeaşi culoare şi niciun gust. Între producţia locală şi import nu mai este aproape nicio diferenţă.
Indiferent câte etichete pe care scrie “roşii de Târgu Frumos” sau “de Podu Iloaei” aţi vedea, fructele şi legumele din pieţele ieşene nu mai sunt demult produse locale. Cam tot ce se vinde pe tarabe, indiferent dacă sunt legume de import sau crescute în zonă, provine din seminţe create în laboratoare occidentale şi este tratat cu pesticide şi substanţe care dau aspect şi gust uniform. Diferenţa între ce se creştea pe vremuri în grădinile Moldovei şi ce se produce acum este de la cer la pământ. Legumicultorii au preluat tehnologia vest-europeană pentru producţii cât mai mari şi perioade de coacere cât mai scurte. Factorul “natural” a fost înlocuit cu cel “chimic”.
Nu există “roşii de Târgul Frumos”
Scriind cu markerul “roşii de grădină”, vânzătorul încearcă să-ţi ia ochii, dar adevărul este că aproape toate roşiile din Iaşi îşi au originea în hibrizi creaţi în laboratoarele din Occident. În judeţul Iaşi nu mai există producători de seminţe din soiul românesc de altă dată. “Acestea au dispărut, pentru că agricultorii preferă să folosească hibrizi sau soiuri din import, de multe ori Olanda, tocmai pentru că asigură o producţie superioară, într-un timp relativ scurt”, explică un inginer din cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Iaşi.
Acesta a mai adăugat că legumele sunt ajutate să crească prin diverşi hormoni şi sunt expuse la substanţe chimic