Pentru foarte puţinii cititori de Gazetă Nouă care nu ştiu în ce context este pusă şi la ce se referă întrebarea din titlu o să detaliez mai jos. Într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă în comunitatea condusă, până duminică dimineaţă, de Florin Cioabă, la nunţile românilor se dau bani în dar. Pe vremuri se şi striga darul. Adică, lăutarul se ducea la cutia cu plicurile doldora de bani şi începea să citească numele nuntaşilor şi sumele oferite. După ce achită toate cheltuielile, cu localul, cu orchestra şi ce mai au de plătit, tinerii se retrag într-o cămăruţă şi se pun pe numărat bancnote. Dacă rămân cu o sumă frumuşică, după ce şi-au achitat toate datoriile, se cheamă că „au ieşit bine”. De aici şi întrebarea de a doua zi.
Obiceiul darului de nuntă este întâlnit doar la români şi la alte câteva popoare din Balcani. La americani, de exemplu, nunta şi petrecerea de după se referă la cu totul altceva, fiind vorba mai mult de o recepţie, o întâlnire în cadrul căreia invitaţii pot schimba păreri, o ocazie de reîntâlnire pentru rudele care nu s-au mai văzut demult. Conceptul de bani într-un plic pe care îţi stă scris numele, nu există. Ce să mai zicem de strigatul darului.
Chiar la sfârşitul acestei săptămâni, în Slatina a avut loc nunta a doi tineri. Nu ar fi fost nimic ieşit din comun dacă sora mirelului nu ar fi fost Mădălina Ghenea, celebră pentru nu ştiu ce. Oraşul a fost împânzit de televiziuni, cu transmisiuni live, din oră în oră. Ce mai zarvă a fost pentru a smulge câteva cuvinte din gura frumoasei slătinence.
Acum, la două zile după eveniment, am văzut o ştire că darul de nuntă al lui Gerard Butler, scoţianul iubit al Mădălinei, le-a dat tinerilor un dar de nuntă de 10.000 de euro. Fapt care contrazice toată argumentaţia mea de până acum. Probabil că i-a explicat Mădălina cum stă treaba. Parcă îi şi văd pe cei doi îndrăgosti