România va putea folosi, pentru prima oară, fondurile europene alocate agriculturii în tronsonul bugetar comunitar 2014-2020 şi pentru acordarea de despăgubiri agricultorilor în caz de pierderi economice, inclusiv în cazul scăderii drastice a veniturilor.
Fondurile alocate României de Uniunea Europeană pentru noul ciclu financiar, 2014-2020, sunt de 19,5 miliarde de euro, cu circa 5 miliarde de euro mai mari decât cele alocate pentru perioada 2007-2013.
Distribuţia banilor va fi diferită faţă de perioada 2007-2013, mai exact fondurile vor fi împărţite astfel:
- 7,1 miliarde de euro pentru Pilonul „Dezvoltare Rurală (cu 1,1 miliarde de euro mai puţin decât în perioada 2007-2013)
- 12,4 miliarde de euro pentru Pilonul I „Plăţi directe (cu circa 6 miliarde de euro mai mult decât în actualul ciclu financiar).
Fond mutual pentru compensarea riscurilor
Noutatea pentru România constă în faptul că, pentru prima oară, agricultorii vor putea beneficia de fonduri europene pentru acoperirea riscurilor. Pentru aceasta, Guvernul a adoptat deja actele normative privind înfiinţarea unui fond mutual (iniţial, era vorba să se înfiinţeze 2-3 astfel de fonduri), care va acorda compensaţii financiare fermierilor pentru pierderile economice, printre care se pot înscrie pierderile de efective la animale sau de producţie la plante, pierderile economice din activitatea desfăşurată în exploataţie, în special din cauza scăderii performanţelor zootehnice ale animalelor sau scăderii producţiei plantelor etc.
Două treimi din compensaţiile acordate agricultorilor prin fondul mutual vor proveni de la UE, restul de la bugetul naţional şi din cotizaţiile membrilor.
Cuantumul compensaţiilor va fi stabilit de consiliul de conducere al fondului, conform legii.
Vor fi acoperite şi riscurile de piaţă
Începând din anul