Decesul regelui autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, într-un spital din Turcia, a ajuns și în atenția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanții acesteia vor analiza cazul pentru a stabili dacă factura enormă de spitalizare emisă pe numele acestuia, de 40.000 de dolari, poate fi sau nu decontată de către serviciile medicale românești.
Reacția CNAS a venit la scurtă vreme după ce Spitalul Akdeniz Universitesi din Antalya a emis factura pentru spitalizarea lui Florin Cioabă, care a murit în urma unui infarct, iar familia acestuia a cerut ajutorul statului pentru a o plăti.
“Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va analiza şi formula un punct de vedere în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe baza documentelor puse la dispoziţie, în situaţia în care va exista o solicitare în acest sens”, se arată într-un comunicat emis recent de reprezentanții CNAS.
Potrivit acestora, între România şi Republica Turcia există un acord încheiat în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 şi ratificat de România prin Legea nr. 551/2002.
Acordul este aplicabil următoarelor categorii de persoane asigurate: • Persoane detaşate • Pensionari • Persoane angajate • Lucrători independenţi • Membri de familie ai acestora.
În cazul în care Florin Cioabă se încadra la una dintre categoriile mai sus menționate, există toate șansele ca familia să scape de povara facturii spitalicești.
“Acordarea serviciilor medicale se efectuează în conformitate cu legislaţia statului pe al cărui teritoriu sunt furnizate serviciile respective. Decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituţiile competente ale celor două ţări, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România şi Preşedinţia Instituţiei de Asigurări Sociale (SSKB) din Turcia. Decontarea se realizează la nivelul tarifelor utilizate în sis