• „Din toată sărăcia, vom găsi bani pentru acest monument, realizat de Stefan cel Mare, care a rămas singurul nereabilitat din judet“, a declarat seful CJ Neamt, Culită Tărîtă Mănăstirea Tazlău va fi reabilitată pînă cînd Culită Tărâtă îsi va încheia mandatul actual de la presedintia Consiliului Judetean Neamt. A anuntat acest lucru în urmă cu cîteva zile, cînd a tinut să precizeze că pentru el, pentru sufletul lui, istoria tării este extrem de importantă. „Oricît de săraci sîntem, trebuie să avem grijă de istorie. De aceea, în acest mandat, cît sînt presedinte al Consiliului Judetean Neamt, tin neapărat să implementăm un proiect prin care să modernizăm Mănăstirea Tazlău. Este un lăcas de cult de o frumusete rară, care trebuie păstrat si pentru generatiile viitoare. De aceea, oricît de putini bani vom avea în bugetul judetului, ceva vom directiona ca să reabilităm mănăstirea. Sper si în fonduri europene cu care să realizăm acest important proiect. Este singurul obiectiv realizat de domnitorul Stefan cel Mare dintre cele existente pe teritoriul judetului Neamt, care nu a fost supus unui proiect de reabilitare. Interventiile sînt strict necesare si dacă nu le facem cît mai repede posibil, mănăstirea va avea foarte mult de suferit“, a declarat Culită Tărâtă, presedinte al Consiliului Judetean Neamt.
Mănăstire Tazlău este o mănăstire de călugări cu hramul Nasterea Maicii Domnului, situată în localitatea Tazlău, la 36 km sud de Piatra Neamt si este o ctitorie din 1497 a lui Stefan cel Mare, pe locul unei foste biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun.
Asezămîntul, monument istoric cu constructie masivă din piatră a fost jefuit si distrus de mai multe ori, apoi refăcut, din păcate, nu la acelasi nivel artistic. Primul document care mentionează despre această mănăstire este datat din 30 octombrie 1458, cînd Stefan cel Mare, la rugămintea egumenului Mănăs