Frezie, bujor, zmeură, piersică sau trandafir nu mai sunt demult miresmele preferate ale creatorilor de parfumuri moderni pentru simplul motiv că parfumurile orientale, fructate sau florale sunt “de modă veche”. Mai nou, se poartă parfumurile care miros a… înmormântare, a apă sfinţită, a bălegar şi a furtună. Dificil spre imposibil de imaginat cine ar vrea să miroasă aşa, însă supriza vine abia acum: nu mai mulţi decât cei care vor să miroasă a homar prăjit în unt, a brânză cu mucegai, a peşte crud şi a pâine caldă. O firmă americană de parfumuri a speculat gusturile ciudate ale unor oameni pentru care violetele şi zambilele au parfumuri respingătoare şi au creat miresme mai mult decât ciudate care, culmea, au succes pe piaţă. Şi mai spunea cineva că Lady Gaga este trăsnită atunci când a lansat parfumul Fame, despre care spunea că miroase a sânge şi a spermă. În fond, acesta avea note de caise şi orhidee, mai mult decât adorabile.
Cine vrea să miroasă a bucătărie?
Create iniţial pentru a parfuma bucătăriile doamnelor care voiau să pară gospodine în fata musafirilor pentru care cumpăraseră mâncare de la supermarket, parfumurile cu miros de pâine caldă, prăjituri abia scoase din cuptor, rac fiert, homar prăjit în unt, friptură de porc sau tort cu frişcă au început a fi purtate şi pe piele. Şi dacă în reclamele de la noi se spune că “nu trebuie să miroşi a chiftele în pat”, americanii se dau în vânt după miresmele de mâncare gătită. Astfel, pe piaţa există parfumurile Fresh Bread (Pâine proaspătă), Hot Cookies (Prăjiturele calde), Boiled Crawfish (Rac Fiert), Apple Pie (Plăcintă cu mere), Brownie (Negresă - prăjitura), Lobster (Homar) etc.
Dacă-i pâine, să fie şi circ! Şi brânză cu mucegai!
“Dzing!” este un parfum care miroase a circ, adică mirosul animalelor din menajerie, rumeguşul din arenă, pielea şeilor, împreună cu o aromă de bomboane şi v