Menta este planta aromatică cu cele mai variate întrebuinţări. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrişorul, maghiranul, salvia şi levănţica.
Tratamente externe
Adjuvant in tuberculoza – se fac inhalaţii şi aromatizări, în încăperile în care dorm bolnavii, cu ulei volatil de mentă. Se vindecă mai repede şi fără sechele de aceasta afecţiune decât pacienţii care iau doar medicaţia clasică.
Mâncărimi ale pielii, arsuri uşoare - se pun comprese reci cu infuzie combinată de mentă, în care se adaugă şi o picătură de ulei volatil din aceasta plantă. Menta are efecte calmante locale asupra mâncărimilor, având şi o acţiune antiinflamatoare, utilă în eczemele alergice, urticarie etc.
Ragade mamelonare (crăpături ale sânilor) - se pun pe sâni comprese cu infuzie combinată de mentă, sau aplicaţii pe zona afectată cu gel de mentă.
Respiraţie urât mirositoare - se fac de 5-6 ori/zi clătiri ale gurii cu câte 1/2 pahar de infuzie combinată de mentă şi ceai verde, în care s-au adăugat câte 2 picături de ulei volatil de mentă şi de lămâie. Rezultatele apar după doar 2 săptămâni de aplicare.
Dureri de cap - se diluează 3 picături de ulei eteric de mentă cu 1 lingură de alcool, iar cu preparatul rezultat se pun comprese pe tâmple şi pe frunte, care se acoperă cu un nailon, pentru a nu se evapora substanţele volatile. Cu ajutorul acestei proceduri simple apare imediat efectul de diminuare al intensităţii durerilor.
Păduchi - se fac frecţii la rădăcina părului cu ulei volatil de mentă, diluat cu alcool (în proporţie de 1:25), după care se pune pe cap un fes, care se ţine vreme de minimum 4 ore. Procedura se repetă vreme de 2 săptămâni şi are efecte insecticide foarte bune.
Albirea dinţilor - se freacă dinţii şi gingiile cu frunze proaspete de mentă. Este un tratament străvechi, cu care se obţi