Kay Hymowitz dezbate pentru ForeignPolicy.com un subiect controversat, şi anume înclinaţia femeilor de a face carieră (sau lipsa ecesteia) şi situaţia actuală din Statele Unite. Cum, când şi de ce ar face femeile carieră sunt teme des abordate de feministe de-a lungul timpului, iar o serie de studii vin în completarea sau combaterea teoriilor acestora.
Prin analizarea poziţiilor feministelor Anna-Marie Slaughter şi Sheryl Sandberg, se deosebesc obstacolele externe în calea clădirii unei cariere şi cele interne, cu care o femeie se obişnuieşte prin „tradiţie”. Obiectivul însă este, în fond, acelaşi: echitatea şansei pentru bărbaţi şi femei.
În timp ce americanii sunt refractari la măsuri curajoase la acest capitol, în alte părţi ale lumii se lucrează deja cu cote pentru a se observa în mod pragmatic evoluţia acestui fenomen. Totuşi, principala problemă rămâne rolul atribuit prin tradiţie fiecărui gen, iar lipsa implicării naturale determină o tensionare a situaţiilor. De asemenea, studiile demonstrează că în Statele Unite femeile au capacităţi egale cu ale bărbaţilor de a ocupa funcţii de conducere, lucru care se şi întâmplă, ocupând poziţia de frunte la acest capitol în cadrul OECD. Femeile americane sunt mult mai determinate decât cele europene să devină antrepenori, iar un procentaj lăudabil există în materie de conducere sau co-coducere a a firmelor americane de către femei.
Pe de altă parte, există şi neajunsuri. Hymowitz spune că în privinţa serviciilor legale, femeile stau mai prost decât bărbaţii din punct de vedere procentual. Aşadar, există un progres, dar lucururile merg încet şi nu sunt semne că s-ar schimba ceva. Studiile arată că şi în alte părţi ale lumii, spre exemplu în peninsula Scandinavă sau Islanda, unde puţine femei ocupă funcţii executive, lucrurile stau la fel sau chiar mai rău.
În ceea ce priveşte diferenţa de salariu î