Guvernul României pregăteşte documentaţia care ar urma să stea la baza aprobării proiectului minier de la Roşia Montană. Astfel, în luna septembrie se estimează emiterea de către Guvern a hotărârii privind acordul de mediu. Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.
Parlamentul va adopta o lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Proiectul va fi declarat de utilitate publică de interes naţional. Documentaţia cuprinde şi un acord ce va fi încheiat între Guvern pe de o parte şi Gabriel Resources, respectiv Roşia Montană Gold Corporation, de celalată parte şi care conţine principalele obiective ale investiţiei.
Prin acest acord statul român va deţine 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare, prin cedarea gratuită de către investitor a unui pachet de 5,69% la sută din acţiunile companiei. Statul Român are în prezent 19,3% din capitalul RMGC. Condiţia esenţială pentru cedarea acţiunilor este emiterea şi aprobarea de către Guvern a acordului de mediu, care să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus.
Beneficiile economice directe pentru România sunt estimate la 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat şi bugetele locale. ”Se estimează ca proiectul Roşia Montană va genera pentru Statul român (bugete de stat şi bugete locale) venituri de aproximativ 2,3 miliarde USD şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde USD, la un preţ de referinţă de 1.200 USD/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor”, se afirmă în acord.
Investitorul se obligă să creeze şi să menţină un număr mediu de 2.300 locuri de muncă directe în timpul construcţie