Cu lacrimi în ochi, supuşii lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, îşi aşteptau ieri conducătorul acasă. Din cauza formalităţilor greoaie, trupul bulibaşei va fi adus în ţară abia astăzi, cu prima cursă de linie dinspre Turcia. De la Bucureşti, sicriul va fi preluat de familie.
Altădată deschise, majoritatea porţilor de la casele impunătoare ale romilor au fost luni închise, inclusiv cele ale vilei de pe Şoseaua Alba Iulia în care a locuit Florin Cioabă. Pe Tănase Mihuţescu (56 de ani), văr primar cu Florin Cioabă, l-am întâlnit în poarta casei.
Încă nu-i vine să creadă că nu mai e, îl aşteaptă şi acum să apară pe stradă şi să-l strige, aşa cum obişnuia: „Ce faci, măi Sâcule?".
Acum, se pregăteşte de înmormântare. „Sunt pregătiri normale, din tradiţiile noastre. La priveghi se va face un foc mare, se va sta acolo, se va povesti ce a făcut, şi bune şi rele. Focul se face chiar la el acasă, în curte, majoritatea stau la foc şi câţiva stau pe lângă mort, să-l păzească, că aşa e tradiţia la noi, se păzeşte mortul 3 zile şi de bărbaţi şi de femei şi de copii, şi români şi ţigani, şi prieteni şi fraţi şi surori", adaugă Tănase Mihuţescu.
Regele romilor îşi va dormi somnul de veci într-un sicriu special.
„Este un sicriu adus din America, pentru că noi avem oameni şi în America, sora lui este nora mea care se află în California. Ea i-a trimis un sicriu cu instalaţie frigorifică, costă 11.000 şi ceva de dolari. E fără aur, că noi avem aur peste tot, nu trebuie să-l aruncăm oriunde. Nu e vorba de sicriu de aur", povesteşte Iulian Rădulescu, împăratul romilor.
Potrivit acestuia, Cioabă va fi privegheat acasă, nu la vreo capelă sau la vreo biserică. Florin Cioabă va fi înmormântat între-un cavou, la fel ca şi ceilalţi membri ai familiei sale, în cimitirul municipal din Sibiu.
„Se va aduce un car alegoric pentru înm