În apropiere de Prejmer, într-un luminiş al pădurii, îţi atrage atenţia turla unei biserici, sfânt locaş clădit într-un loc binecuvântat de Dumnezeu: aşezământul monahal ortodox Mănăstirea Mărcuş, cu hramul Duminica Sfinţii Români şi Acoperământul Maicii Domnului. Aşezată pe o colină deasupra satului Dobârlau, în pădurile dese ale Clăbucetelor Întorsurii, Sfânta Mănăstire Mărcuş este o gură de rai, precum a spus Părintele Arsenie Boca în timp ce trecea prin acele locuri, “o poiană cu îngeri”.
Complexul monahal adăposteşte de mai mulţi ani un orfelinat, aşezământ al micilor orfane: Asociaţia de Binefacere “Sfânta Iustina”. Maica Stareţă Serafima Comşa şi maicile din obştea de la Mărcuş îngrijesc aici 30 de fetiţe. Pentru 11 dintre ele, Mănăstirea Mărcuş este acasă. Maica Serafima le-a luat în plasament de când aveau doar câteva luni şi erau abandonate în spital de cele care le-au dat viaţă. Aveau pe fişe doar numele de familie şi... vârsta. La Mărcuş, micuţele au primit un nume prin botezul creştinesc: Ana, Maria-Alexandra, Andreea, Elena, Ştefania, Maria-Petruţa, Nicoleta, Mihaela, Ana-Maria, Teodora şI mezina, Maria, de doi ani. Maica stareţă Serafima este de atunci “mami”, aşa cum, cu bucurie, i se adresează copilele cărora le-a schimbat destinul. Împreună cu maicile din obşte, le-a oblojit rănile, le-a ajutat să facă primii paşi, le-a învăţat primele cuvinte. Astăzi, fetiţele sunt în clasa a III-a. Au condiţii optime de creştere şi de educaţie după toate principiile psihopedagogice, dar şi duhovniceşti. Mami le duce la şcoală în fiecare zi iar rezultatele deosebite pe care le-au obţinut la învăţătură o bucură nespus.
Ca-n rai
Centrul de binefacere în care locuiesc fetiţele este un loc special. I se spune impropriu centru, fiindcă, în realitate, este o casă frumoasă, cu tot ce are nevoie un copil pentru educaţie, unde fetiţele au şI un