„Încă nu am ajuns la export, dar suntem la etapa finală şi lucrăm în această direcţie.” Astăzi s-a încheiat în capitală o nouă ediție a târgului mierii. Corespondenta noastră Alla Ceapai l-a vizitat și a stat de vorbă cu unul din participanții tineri, întors din occident ca să-și încerce norocul cu albinele moldovene.
După ce a muncit 5 ani în Marea Britanie, Ştefan Sandic în vârstă de 29 de ani a decis să revină acasă, în satul Şipca, raionul Şoldăneşti. Cu experienţa acumulată şi cu banii agonisiţi printre străini s-a hotărât să-şi înceapă propria afacere. După trei ani de muncă şi investiţii pe măsură, Ştefan Sandic are cu ce se lauda. Are peste 1000 de stupi de albini. Le îngrijeşte împreună cu fratele său şi câţiva prieteni pe care i-a convins să revină din străinătate pentru a munci acasă. De ce a ales apicultura? Ştefan Sandic are o explicaţie simplă:
„Bunicul nostru a fost apicultor. Eu cu fratele am decis să dezvoltăm apicultura mai departe. Ne-am pus scopul să facem tot lanţul, de la stupi până la produsul finit ambalat şi exportat. Încă nu am ajuns la export, dar suntem la etapa finală şi lucrăm în această direcţie.”
A reuşit să-şi pună pe picioare afacerea, beneficiind de mai multe granturi oferite de europeni prin diverse proiecte, care au constituit a cincea parte din investiţiile personale. Cel mai recent grant, de 15 mii de euro, obţinut din proiectul european „Remitenţele dezvoltă comunităţile în Moldova”, l-a ajutat să-şi procure un laborator mobil de colectare a mierii:
„Acest laborator este foarte bun, deja l-am testat. Noi avem prisăci amplasate la rază de 25 de kilometri şi este foarte greu să extrageri mierea în mod tradiţional, pentru că trebuie să încarci ramele, să le aduci la bază. Aceasta necesită mult timp, tehnologia nu corespunde, condiţiile sunt insuficiente. Iar cu acest labor