Generaţia nr. 4 de preoţi
- Părinte Mihai, slujiţi de zeci de ani în Valea Jiului. Mulţi vă cunosc, dar cei mai mulţi probabil ar dori să afle câte ceva din biografia dumneavoastră. Haideţi să vorbim puţin despre anii copilăriei, despre familia dumneavoastră…
- M-am născut la 5 mai 1952 la Orăştie, tatăl meu, Mircea, fiind preot în satul Spini din apropiere. Sunt hunedorean de loc şi fac parte dintr-o familie de preoţi, la a patra generaţie. La origine, străbunicul, Ioachim Munteanu, era din Tilişca, judeţul Sibiu. Nu e o greşeală de nume, cum aţi crede, pe el, ca şi pe tatăl meu îl chema Munteanu, eu m-am ales cu numele de Muntean din cauza unei greşeli a unui funcţionar din primărie şi aşa am rămas până în ziua de azi.
Cel dintâi preot din familie a slujit la Biserica din Gura Râului, ajungând mai apoi protopop în Agnita. Dumnealui era un preot minunat şi bine pregătit. Drept dovadă vă pot spune că a fost şcolit pe vremea marelui mitropolit Andrei Şaguna. De altfel, când trecea spre cele veşnice marele mitropolit, străbunicul meu era în anul IV la Academia din Sibiu.
Bunicul, Eugen, a fost şi el preot în Banatul Sârbesc, după care, din 1916, a devenit preot militar în Primul Război Mondial. Dacă din partea tatălui fac parte dintr-o familie sibiană care a mers pe linia preoţească, cei din partea mamei, Elena, provin din localitatea Aurel Vlaicu. Anii copilăriei i-am petrecut la Spini. Am urmat cursurile şcolare întâi în sat, apoi la Simeria. La 14 ani am ajuns împreună cu familia la Iscroni, în Valea Jiului, unde tata a fost numit preot în această localitate, şi aşa am venit toţi după el. Am continuat la Iscroni şcoala generală, după care am urmat cursurile Liceului de Cultură Generală din Petroşani, pe care l-am absolvit în 1971.
Frumoasele amintiri din Iscroni
- A doua parte a tinereţii, după cea din Spini, aţi pet