Te-ai apucat de sală, tragi din greu, arzi calorii pentru a avea un corp suplu şi o sănătate de fier? Întrucât sportul practicat în spaţii special amenajate e frecventat de multe persoane, acum, pe caniculă, poate fi un mediu propice de înmulţire a bacteriilor şi microbilor. Doctor Elena Mihai, îţi spune care sunt sursele de contaminare şi cum te poţi feri de ele.
Viroze şi răceli. Într-un loc public, cum e sala de sport, aparatele, ganterele, mânerele bicicletelor pot fi un focar de virusuri gripale, care se pot t ransmite uşor.
De aceea, e indicat să te speli pe mâini după ce atingi aceste obiecte, să nu duci mâna la gură, nas sau ochi, să nu mănânci fără să te speli pe mâini după ce ai ieşit de la sală. În plus, pentru siguranţă, foloseşte un dezinfectant (şerveţele umede, gel, spray) pentru a curăţa aparatele.
Micoze. La duşurile sălii, unde mediul predominant e umed, dacă nu îţi păstrezi şlapii în picioare, te poţi alege cu infecţii.
Umezeala constantă favorizează înmulţirea ciupercilor, care îţi pot crea neplăceri, cum ar fi micoze ale unghiilor (onicomicoze). Pentru a nu te contamina, nu intra la duş fără şlapi şi nu te plimba desculţ prin vestiar.
Stafilococul auriu. Ca orice alt obiect din sala de fitness, şi mingile medicinale sunt pline de microbi, în special se poate dezvolta stafilococul auriu.
Nu îţi atinge faţa dacă le foloseşti şi dezinfectează- ţi mâinile după antrenament. Mai mult, dacă ai o leziune deschisă la nivelul pielii, e indicat să o pansezi. Microbi şi în geanta de antrenament
Un alt loc în care se găsesc bacterii este geanta în care îţi transporţi echipamentul sportiv. Înăuntru se înmulţesc sute de germeni din cauza mediului umed susţinut de echipamentul transpirat şi prosoapele umede.
Pe dinafară, geanta de antrenament este şi mai contaminată, pentru că aceasta stă în diverse locuri, cum ar fi portb