omunitatea din Pata Rât ar putea beneficia de internet gratuit, graţie unei iniţiative private. În zonă, racordul la utilităţi este limitat şi nu există şcoală sau dispensar medical. Oamenii de aici cred că accesul la internet i-ar putea ajuta în găsirea unui loc de muncă.
2.500 de clujeni care trăiesc în Pata Rât ar putea avea internet wireless. Szakáts István, preşedintele Fundaţiei AltArt şi membru în comisia Cluj Capitală Culturală Europeană, a creat o pagină de Facebook dedicată comunităţii din Pata Rât şi susţine că unul din micii paşi pentru integrarea oamenilor de aici este şi accesul la internet gratuit.
„Oamenii din Pata Rât se simt abuzaţi de toate ONG-urile care vin să facă fotografii cu ei, ca să primească bani. E o nemulţumire palpabilă. Cu pagina de Facebook am vrut să am o abordare prin care să existe o catalizare de microsolidarităţi. Să fie o abordare pe orizontală în ceea ce priveşte comunitatea de acolo", şi-a explicat demersul în online, Szakáts István.
Pagina de Facebook, denumită Pata Cluj-Napoca Rât, ar urma să fie administrată de membrii comunităţii. „Va fi utilizată în mod organizat şi rizomatic. Oamenii de acolo sunt adulţi responsabili. Eu nu vreau să creez un fel de Piaţa de la A la Z, ci să le dau posibilitatea de a se manifesta. Evident, pasul următor este accesul la internet. Astăzi (ieri - n.red.) o să abordez companiile de telefonie mobilă, pentru a le da şansa ca să-şi exerseze sentimentul solidarităţii, pentru o cartelă şi un router", a punctat acesta.
Potrivit datelor furnizate de autorităţi, în Pata Rât trăiesc aproape 2.500 de oameni. Deocamdată, pe pagina de Facebook sunt postate anunţuri despre necesităţile specifice ale comunităţii. „Ne-am întâlnit cu oamenii şi ne-au spus că vin corigenţele şi nu au bani pentru ore suplimentare. De aceea, am pus un anunţ că se caută 6 profesori voluntari pentru 6 el