Tot mai multe cupluri aleg să pună capăt mariajului la primărie. Din zece cupluri ajunse în faţa notarului, şapte sunt din mediul urban şi doar trei sunt din zone rurale, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică. Potrivit documentului, numărul femeilor de până în 30 de ani care divorţează este dublu faţă de cel al bărbaţilor.
Mai mult de jumătate din căsătoriile desfăcute prin divorţ se încheie prin acordul părţilor. Cele mai frecvente cauze ale despărţirilor invocate de de parteneri sunt infidelitatea, alcoolismul şi violenţa domestică.
Situaţiile în care bărbaţii sunt consideraţi vinovaţi sunt de trei ori mai frecvente decât cele în care femeile sunt responsabile de ruptură.
Cei cu studii superioare tind să se despartă mai repede decât cei care au doar patru clase. Statisticile arată că cel mai greu iau decizia să divorţeze bărbaţii cu studii primare, care se hotărăsc în jurul vârstei de 43 de ani.
Cel mai repede se pare că divorţează româncele cu studii superioare, la 36 de ani, după cum arată cifrele.
Cel mai frecvent se despart persoanele cu vârsta între 30 şi 34 de ani. Iar cele mai multe divorţuri s-au înregistrat între soţii cu vârste apropiate.
Cu cât diferenţa de vârstă creşte, stabilitatea cuplurilor este mai mare. Căsnicia celor fără copii este sigură în primii doi ani, pe când a celor cu copii are cele mai mari şanse să reziste în primii patru ani.
Motive de divorţ
Acordul părţilor
Infidelitatea conjugală
Alcoolismul
Violenţele fizice
Sursă: Institutul Naţional de Statistică
Citește și: Circuit închis pentru Morga Spitalului Casieriile Eco Salubritatea au schimbat programul de lucru Echipamente medicale înnoite la Spitalul Municipal de Urgență Un nou vicepreședinte și un judecător stagiar la Judecătoria Pașcani
Tot mai multe cupluri aleg să