Scris de Cristian Horgoș - Ruşinică… Arabi, unguri şi gălăţeni sar în ajutorul Roşioarei lui Racoviţă, periclitată la ea acasă, în Bihor.
Gălăţenii oferă acvarii fiindcă noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor e tot în stare de „eclozare”. Arabii dau bani. Iar ungurii se oferă chiar să creeze lacuri termale care să găzduiască Roşioara lui Racoviţă. Aceasta în timp ce autorităţile bihorene, în frunte cu sucursala Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, nu reuşesc să îngrijească de lacul din Băile 1 Mai pe care îl avem „de gata”, de la mama natură, încă de la ultima glaciaţiune.
„Protecţia naturii e un scop universal”, a motivat luni ihtiologul ungur Müller Tamás, implicat voluntar în proiect. Iar muzeograful-şef Aurel Chiriac a dus ideea mai departe: „Nu e o problemă doar a locului. Facem echipă. Ne integrăm în universalitate pentru protecţia mediului”. Bucuros de şansa proiectului internaţional, bio-muzeograful Adrian Gagiu regretă însă că viitorul sediu al Muzeului e tot în chinurile facerii, în condiţiile în care acva-vivariile din proiect ar fi putut găzdui la Oradea reproducerea speciilor periclitate din Băile 1 Mai.
În esenţă, specialiştii din Galaţi şi Gödöllő (Ungaria), vor recolta marti, din Ochiul Mare, 45 de Roşioare termale şi 15 melci termali pe care vor încerca să-i aclimatizeze şi să-i înmulţească în medii artificiale. Puieţii obţinuţi din cele două specii endemice vor fi aduşi în rezervaţia din Băile 1 Mai iar din următoarele generaţii se vor păstra exemplare ca rezervă în cazul unei noi secări a Ochiului Mare.
Din era glaciară şi până acum or fi fost secete mai aspre decât cea de anul trecut. Totuşi, expertul din Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) nu şi-a modificat încă opinia cum că nu extracţia excesivă de apă termală ci seceta din 2012 ar fi fost cauza scăderii drastice de nivel a rezervaţiei naturale