Regula de 3 simpla se pare ca este principalul vinovat pentru ratarile economice din Romania: scazi o taxa tre sa bagi ori sa cresti o alta ca altfel nu da la calculele contabililor macro.
Acest rationament aritmetic simplu nu functioneaza si in economie. Impactul potential al unei astfel de judecati nu este de nivelul in care “da doar cu virgula” ci poate tine o intreaga economie emergenta in stagnare.
Cei care prin parerile lor influenteaza decidentii cu cunostinte economice sumare se bazeaza pe argumentul suprem al contabililor Macro, de la d. Isarescu pina la ilustri functionari din Ministerul de Finante, regula de 3 simpla.
Cum o dai cum o intorci tot Educatia precara este sursa problemelor economice romanesti.
Economia Romaniei este un sistem adaptativ complex si prin urmare operatiile aparent simple, crestem ori introducem o taxa ca sa astupam gaura produsa de scaderea alteia, nu au efectele liniare scontate.
Corifeii economiei promovati din translatori au ars etapele. Costul acestei manevre este ca acum ne bazam pe regula de 3 simpla si ne minunam cum fac de exemplu polonezii ca se misca asa de bine.
Dinamica economica este prea complicat de aprofundat, insusit si explicat si atunci se prefera cunostintele aritmetice de baza.
Explicatia pentru perpetuarea acestei deficiente este destul de simpla si tine de modul in care a fost “asezata” si a evoluat educatia economica in Romania.
Pe vremuri, atunci cand se formau cadrele actuale, economia era considerata o stiinta atat de umanista incat cei cu aplecare spre stiintele cantitative o evitau. Majoritatea erau cu aplecare mai mult spre lingvistica.
In consecinta si mecanismele de intelegere si predare erau derivate din orice altceva decat forme de aritmetica superioare regulii de 3 simpla. Exagerarea nu este atat de mare cum pare.
Revolutia si introducerea in