Atat politicienii din Romania, cat si cei din Ungaria, aveau nevoie de un nou scandal pentru a-si mobiliza electoratul, in apropierea alegerilor, scrie presa de la Budapesta. "Cui ii lipsea un nou conflict diplomatic intre Romania si Ungaria? Raspunsul este ca tuturor, in special celor care au luat cuvantul in acest caz.
Anul viitor se incheie mandatul lui Tokes Laszlo in Parlamentul European, obtinut din fruntea listelor UDMR. Repetarea acestei performante este putin probabila, mai ales dupa infiintarea unui partid concurent in Transilvania.
In calitate de candidat independent este interesat de radicalizarea voturilor", considera editorialistul cotidianului ungar Nepszabadsag, Szocs Levente.
"La finalul celui de-al doilea si implicit ultimului mandat in functia de presedinte, Traian Basescu este preocupat cu formarea unui nou partid. In acest context, el se bazeaza pe sustinerea romanilor din afara granitelor si a extremei dreapte din Romania", continua Szocs.
"Din acest motiv, presedintele roman, considerat de dreapta ungara un prieten al maghiarilor, a avut o iesire antimaghiara pe care social-liberalii nu si-ar fi permis-o niciodata. In esenta, Basescu spune acelasi lucruri despre Transilvania si Trianon ca si Cabinetul Ponta. Diferenta este doar formularea mai agresiva a presedintelui.
Tocmai de aceea este surprinzatoare reactia blanda a Guvernului maghiar, in timp ce ministrul de Externe roman se angajeaza sa respinga toate declaratiile venite dinspre Budapesta.
Accentuarea discursurilor extremiste nu este in favoarea maghiarilor din Transilvania. Pe de alta parte, declaratiile presedintelui nu pot fi daunatoare, fiindca el nu mai poate influenta Parlamentului si nici nu mai are puterea sa isi puna in aplicare amenintarile.
Repercusiuni s-ar putea sa apara in p