Ministrul Culturii Daniel Barbu şi parlamentari din comisia comună a Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO au participat marţi la o vizită de informare în comuna Roşia Montană. Derularea evenimentelor nu a fost lipsită de mici incidente, provocate de discuţiile contradictorii între susţinătorii şi opozanţii proiectului minier privat.
Ministrul şi parlamentarii au vizitat principalele obiective restaurate sau aflate în proces de restaurare, după care s-au întâlnit cu conducerea companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu reprezentanţii administraţiilor locale din Munţii Apuseni şi cu cei ai unor organizaţii nonguvernamentale. A refuzat să participe la discuţii principala asociaţie care se opune proiectului minier, Alburnus Maior, care a motivat că nu merge într-o clădire care a fost restaurată pe banii RMGC.
Întâlnirile s-au desfăşurat în clădirea denumită “primăria veche”, aflată în proprietatea Consiliului local şi care a fost cedată printr-o asociere companiei miniere. Costurile de restaurare s-au situat la 1 milion de dolari, clădirea urmând să devină hotel. Pe parcursul discuţiilor, în exterior au existat câteva episoade de discuţii contradictorii între susţinătorii proiectului minier şi opozanţi.
Programul de investiţii al RMGC în domeniul protecţiei patrimoniului a fost susţinut în faţa ministrului şi al Foto Ministrul Culturii şi parlamentari la Roşia Montană
parlamentarilor şi de academicienii Răzvan Theodorescu, preşedintele secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române şi Alexandru Vulpe, preşedinte al secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie. Concluzia generală rezultată din declaraţiile ministrului Culturii şi ale parlamentarilor, care au participat la conferinţa de presă, este că patrimoniul cultural din Roşia Montană este valorificat şi restaurant în condiţii unice în România.
Într