Fund managerul miliardar Philip Falcone a acceptat să fie exclus timp de cinci ani din industria financiară, să-şi recunoască greşelile şi să plătească 11,5 milioane de dolari pentru ca autorităţile americane de reglementare a pieţelor financiare să-şi retragă acuzaţiile că a favorizat în mod nedrept anumiţi investitori şi a sustras bani din fondul său, scrie Thomson Reuters.
Acordul presupune ca omul de afaceri să plătească personal 11,5 mil. dolari în amenzi şi returnări de profit şi ca Harbinger Capital, fondul de hedge al lui Falcone, să plătească 6,5 mil. dolari. Lui Falcone îi va fi interzis ca timp de cinci ani să se asocieze cu brokerii, dealerii, consilierii de investiţii şi cu firmele financiare. După această perioadă el va putea cere o nouă licenţă profesională.
Guvernul, prin Securities and Exchange Commission, susţine că managerul, la apogeul crizei financiare, când multe din activele fondului său erau prinse sub “ruinele” băncii Lehman Brothers, a permis anumitor investitori să se retragă, refuzând altora această oportunitate. SEC susţine, de asemenea, că Falcone s-a împrumutat ilegal cu 113 milioane de dolari din propriul fond pentru a-şi plăti taxele, lăsând investitorii în imposibilitatea de a-şi accesa banii.
Înţelegerea, în care este inclus şi Harbinger Capital, vine după ce SEC a respins propunerea anterioară, considerată prea indulgentă.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.
Fund managerul miliardar Philip Falcone a acceptat să fie exclus timp de cinci ani din industria financiară, să-şi recunoască greşelile şi să plătească 11,5 milioane de dolari pentru ca autorităţile americane de reglementare a pieţelor financiare să-şi retragă acuzaţiile că a favorizat în mod nedrept anumiţi investitori şi a sustras bani din fondul său, scrie Thoms